BOLSCHIP VOLHARDING
Stichting Nieuwolda Museumgemaal De Hoogte Bolschip De Volharding Hertenkamp NIEUWBOUW Hertenkamp Contactgegevens Vaarimpressie Anbi gegevens Links
De Volharding   een  “monster-schip “. Het bolschip Twee eeuwen geleden vond het vervoer grotendeels over het water plaats.  Allerlei type schepen voeren door de kanalen. In het Noorden waren bolschepen een veelvoorkomend type. Vooral in de Groningse, Drentse en Friese kanalen zag je dit soort schepen. Tot ver in de vorige eeuw ging het transport van stro, klei, turf en aardappels per schip. Daarna nam de vrachtwagen het karwei over. Door het eenvoudige uiterlijk kreeg het bolschip al snel de naam ‘armoedeschip’. Een misvatting. Armoede was er inderdaad vaak aan boord, maar dat gold nagenoeg voor alle binnenschepen. De volharding in 1915 gebouwd, had een tonnage van 75 ton, is 21 meter lang en 4,5 meter breed. De gangbare tonnage lag tussen  50 en 70 ton. De Volharding was met zijn 75 ton dus zeker een “monster-schip “ Het wonen aan boord was passen en meten. Je vraagt je soms af hoe het mogelijk was dat zes, acht of tien personen konden wonen in het roefje van een bolschip. Meestal werd een bolschip getrokken door een vrouw en de kinderen met behulp van ‘zelen ‘ (draagriemen van touw). Een schippersgezegde van toen luidde: “wie zijn vrouw liefheeft, houdt haar voor de ogen”.
Meer informatie, stuur een mail naar : post@museumgemaaldehoogte.nl
03-09-2018
Bestuur :  Pascal van Corbach voorzitter Gerrit Smit secretaris penningmeester Jan Köller, Piet Mulder en Margreet Wagemaker zijn algemeen lid.
BEZOEKADRES: DE STREEP  19 9944 BP  NIEUWOLDA
STICHTING NIEUWOLDA
VOLG ONS OOK OP FACEBOOK
WELKOM OP DE SITE VAN
Bolschip De Volharding